Glutenvrije Kaiserschmarrn

Door Zij van Glutenvrij

We moeten veel missen aan voedzaam en lekkers. Maar gelukkig zijn er inmiddels veel gezonde en lekkere alternatieven. Sommige gerechten, daar hoef je niet eens aan te proeven dat het glutenvrij is. Zou je het een glutenvolle voorzetten, heeft hij het niet in de gaten. Nou ja niet met brood, dat proeft iedereen, maar daar heb ik het even niet over. Vandaag deel ik met jullie een van mijn lekkerste comfort food recepten.

Toen ze pannekoek nog zonder tussen -n- schreven, was ik er al dol op in al zijn varianten. Crêpes, dikke met spek, drie in de pan en poffertjes. Toen ik als tiener voor het eerst op wintersport ging ontmoette ik mijn ware pannenkoeken liefde: Kaiserschmarrn. Hartverwarmend voer, comfort food van de bovenste plank. Met een boord stomende aan stukken gescheurde pannenkoek, kon je er een hele middag  tegenaan op de piste. Je moest er ook altijd extra lang op wachten, omdat de echt goede Kaiserschmarrn koks het vers klaarmaken. Heerlijk met een hete kop chocolademelk, maar je kiezen knallen er dan wel uit als je alles op hebt!

Kaiserschmarrn is een pannenkoekengerecht uit Oostenrijk/Beieren. Het was het favoriete gerecht van keizer Franz Joseph, dat hij tijdens de jacht kreeg voorgeschoteld.  Eigenlijk hield hij van dunne pannenkoekjes, maar die mislukten een keer. Het werd een rommeltje. Het zou onzin zijn, dit aan te bieden. Toch werd het gerecht geserveerd aan de keizer, die het met smaak opat. Toen kreeg het gerecht zijn naam “Keizersonzin”.

Het werd van oudsher geserveerd met een fruitcompôte en poedersuiker. Tegenwoordig wordt het ook gegeten met vers fruit, of gewoon met stroop. Kaiserschmarrn is dus geen nette pannenkoek. De bereidingswijze is anders dan van een normale pannenkoek. De eieren worden vooraf gesplitst, waarbij de eiwitten worden stijf geklopt. Daarnaast voeg je ook bakpoeder toe (of in sommige oude gerechten vind je een scheut “spa rood”). De rozijnen worden als hartversterkertje geweld in Stroh Rum. Als de onderkant gaar is, wordt de pannenkoek met twee spatels aan stukken gescheurd en omgeschept. Een beetje zoals met het maken van scrambeld eggs. Volgens diverse Oostenrijkse koks wordt er een geheim ingrediënt toegevoegd. Dit heb ik tot op heden niet kunnen ontfutselen noch gevonden in oude recepten. Wie het weet mag het zeggen! Desalniettemin heb ik na jaren van uitproberen en combineren van recepten een heerlijk variant gevonden.

Ingrediënten voor een mega portie voor jezelf:

  • 2 biologische eieren, gesplitst (ik weet niet of dit recept werkt met ei-vervanger)
  • 75 gram glutenvrije bakmix of (pannenkoeken)meel (AH, Schär, Koopmans)
  • 75 ml lactose vrije melk of melkvervanger
  • 50 gram zelfgemaakte vanillesuiker*
  • Snufje zout
  • Theelepel bakpoeder
  • Handje grote blanke rozijnen
  • 2 eetlepels Stroh Rum (dit kun je in kleine flesjes kopen bij de slijterij)

* Zelfgemaakte vanillesuiker, maak je heel makkelijk zelf door een vanillestokje open te snijden en het merg met de stokjes in een pot met kristalsuiker te doen. Paar dagen af en toe doorroeren en klaar is je eigen suiker.

Bereiding:

Zet een koekenpan op het vuur, om alvast goed warm te worden. Doe de rozijnen in een kom met de Stroh Rum. Laat even wellen en daarna uitlekken. Splits de eieren, doe de eiwitten een vetvrije kom en laat deze op de hoogste stand stijf worden met de mixer. Intussen meng je het eigeel in een andere kom met de droge ingrediënten. Zodra de eiwitten stijf zijn, spatel je deze rustig door het andere mengsel. Doe dit rustig en met een platte spatel. Niet meer in de mixer, dan gaat alle lucht eruit!

Als de pan goed warm is bak je in drie keer de pannenkoeken gaar. Alles in een keer, zou te veel zijn en ook dan gaat er luchtigheid verloren. Bak de pannenkoek aan de onderkant bruin. Voordat je hem omkeert pak je twee houten spatels, waarmee je de pannenkoek uit elkaar scheurt en deze direct omschept. Het wordt een rommeltje maar het komt echt goed. Met liefde en aandacht wordt alles lekker! Laat nog even nagaren en schep daarna op een bord. Herhaal dit tot al het beslag op is. Bestrooi de Kaiserschmarrn met poedersuiker, neem erbij wat je lekker vindt. Ik hou van de combinatie met zelfgemaakte appelmoes of vers fruit. Maar jam is ook heerlijk. Eet smakelijk.

Volgende keer een recept voor zelfgemaakte glutenvrije Calamares a la Romana.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s